Logo VBJ Architecten en Bouwmanagement

Volvo Cars Nederland Beesd

renovatie gevel en interieur hoofdkantoor Volvo Nederland

Opdrachtgever: Volvo Cars Nederland BV
Aannemer: Bouw- en Aannemingsbedrijf J.C. van Kessel

Het hoofdkantoor van Volvo te Beesd is weliswaar bijzonder degelijk gebouwd, van prefab beton met gewassen grint buitenpanelen, toch voldeed de buitenschil niet meer. Ondanks regelmatig reinigen zag de gevel er meestal groezelig uit, de kozijnen waren verkleurd en het entree gedrongen.

We hebben de voorheen blauwe kozijnen midden grijs geschilderd en het pand een moderne zwarte stalen schil gegeven met extra isolatie. Om de rechthoekige vorm van het hoofdkantoor te versterken is het balkon verwijderd en zijn de blauwe valschermen vervangen door grijze in de gevel geïntegreerde sunscreens. De detonerende zwart-wit opbouw (welke vanaf de snelweg erg opviel) werd aan de voorzijde volledig bekleed met een zilverkleurige golfplaat. Het voorheen lage entree werd opgetrokken tot voorbij de verdiepingsvloer. Door het plaatsen van lamellen rond het entree konden we het verticale accent versterken en toch daglicht behouden in de boven gelegen kantoren.

Tot slot is ook het terrein aangepakt. De as van de entree werd doorgezet als looproute en aangezet door hagen. Ook de parkeerplaatsen vlak voor het pand kregen een haag. Wat voorheen een kille asfalt vlakte was is nu een gebruiksvriendelijk parkeerterrein met een heldere routing voor de bezoekende auto’s en uitnodigende looppaden.

Volvo-Beesd-entree-extern

Afbeelding 1 van 7